Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

И титанът Ан-225 Мрия се включи в борбата с COVID-19

И най-големият в света самолет в експлоатация, гигантският Антонов Ан-225 Мрия, се включи в борбата против пандемията от Коронавируса.

На 14 април 2020 гигантът излетя от град Тянджин в Китай, натоварен със седем милиона предпазни маски и няколкостотин хиляди защитни облекла, и достави товара си на международното летище „Фредерик Шопен“ в полската столица Варшава.

Към момента заразените с Коронавируса в Полша са 7202 човека, а починалите – 263.

Още на 11 април шестмоторният гигант с дължина 84 м. и разпереност на крилото 88 м. излетя от базата си в Киев, и след междинно кацане за презареждане в Алмати, Казахстан, кацна на летището в Тянджин за да поеме огромния си ценен товар.

Товаренето на помощните медицински материали в товарния отсек с обем от 1300 кубически метра е отнело над 15 часа.

Тази мисия на Ан-225 Мрия е първият комерсиален полет, след продължилата близо 2 години цялостна модернизация на тази единствена по рода си в света машина. Всъщност, след модернизацията, Мрия е била пробно облетяна само дни по-рано – на 25 март 2020.

В кампанията за доставка на помощи и медицински материали към засегнатата от вируса Европа, с различни задачи са включени и „по-малките братя“ на Мрия – петте четиримоторни Ан-124-100 Руслан.