Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

И вторият доклад за катастрофата на Ethiopian сочи като причина MCAS и пропуски в обучението на Boeing

В публикувания на 9 март 2020 втори предварителен доклад за катастрофата на полет ET302 на Ethiopian Airlines, като основна причина за трагедията отново се посочва грешното проектиране на системата MCAS в самолетите 737 МАХ и „неадекватното обучение от Boeing на пилотите при преминаване на този тип самолет“.

Още в първия доклад, излязъл през април 2019, се сочеше, че вероятната причина за катастрофата е в системата MCAS, която не е успяла адекватно да реагира на очевидно погрешните данни, подавани от един от сензорите за ъгъл на атака.

Във втория доклад вече ясно се посочва, че причина за катастрофата е грешно проектираната система MCAS, която е разчитала на показанията само на един датчик, при това без да обработва данните по начин, който да позволява проверка на тяхната валидност.

Според доклада, пилотите стриктно са следвали процедурите, зададени от производителя (Boeing) по време на обучението за преминаване от самолети 737NG на 737MAX, но „това обучение се е оказало неадекватно“, продължава докладът.

Тези заключения почти дословно повтарят разкритията от окончателния доклад и на индонезийската комисия по разследването на първата катастрофа със 737 МАХ на Lion Air в полет JT610, публикуван на 24 октомври 2019.

В тази връзка, в публикация на изданието Seattle Times от 2 октомври 2019 се цитират служители в Boeing, според които ръководството на Концерна неколкократно е отхвърляло сигнали за нуждата от подобряване в програмите за обучение на пилотите.

Основният мотив е бил обучението за преминаваме от самолети 737NG на 737MAX да бъде сведено до стриктния минимум с оглед спестяване както на средства, така и на време.