Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Въоръжени отмъкнаха 2,5 милиона от летището в Тирана

Миналия вторник група въоръжени и маскирани мъже отмъкнаха чувал с пари от самолет на Austrian Airlines, преди излитането му от летище „Майка Тереза“ в Тирана.

Инцидентът е станал със самолет в полет OS 848 на Austrian Airlines до Виена, малко след като пътниците се качили в самолета.

Маскираните нападатели са се промъкнали в района на летището през портал, предназначен за противопожарните служби. След като самолетът е бил натоварен и пилотите запуснали двигателите, нападателите заплашили обслужващия летищен персонал с автоматично оръжие, след което отворили багажното отделение и се добрали до чувала с пари.

В завързалата се след това престрелка с летищната охрана, един от нападателите е бил убит, а други четирима са били арестувани. Останалите обаче все пак са успели да избягат с откраднатите пари които, по непотвърдени засега данни, възлизат на най-малко 2,5 милиона Евро.

Никой от пътниците или екипажа не е пострадал, а самолетът е успял да излети само с 2 часа и 40 минути закъснение.

Това не е първи подобен инцидент. През 2016 трима маскирани отмъкнаха почти по същия начин близо 3 милиона Евро.

Подобни „пратки“ на големи количества кеш минават често през летището в Тирана, тъй като Албанската централна банка не приема депозити в твърди валути от чужди банки, което принуждава тези банки да изнасят и съхраняват парите зад граница.