Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Британски пилот разкри премълчавани факти за катастрофата на Конкорд

Както е известно, катастрофата от 25 юли 2000, станала малко след излитането на Конкорд от летище Шарл де Гол до Париж, стана и повод да бъде сложен окончателен край на блестящата над 30-годишна безаварийна кариера на легендарната свръхзвукова машина.

Разбира се, тази катастрофа всъщност беше само повод за „пенсионирането“ на Конкорд. По мнение на повечето специалисти, истинската причина за спирането на Конкорд от полети е бил фактът, че митичната машина всъщност е проектирана през шейсетте години на ХХ век, и се е било неприемливо в днешни дни да продължава да се ескплоатира „самолет, строен с технологиите от времето на Дж.Ф.Кенеди.“

Официалният доклад от разследването на катастрофата посочи като главна причина разкъсана гума от колесника, вследствие на преминаването й през метален къс, останал на пистата от излетял преди това DC-10. Според доклада, парче от разкъсаната гума е ударило и пробило един от крилните резервоари, като възникналия вследствие на това теч на гориво се възпламенява и пожарът нарушава структурната цялост на крилото. Почти всички подробности, отразени в официалния доклад, могат да бъдат видени във филма от серията „Air Crash Investigation“ под тази статия.

В края на миналата година обаче, британският пилот Джон Хътчинсън, един от най-опитните пилоти на Конкорд, пилотирал легендарната машина над 15 години, сподели в подкаст (който можете да чуете тук), че в официалния доклад на френските авиационни власти са премълчани много факти, които биха могли съществено да променят „сценария“ за тази катастрофа.

Така например, според Хътчинсън, командирът на злополучния полет – Кристиан Марти – преди излитането нарежда самолетът да се зареди с гориво буквално „до горе“, пренебрегвайки изискването резервоарите да не бъдат зареждани до пълния им капацитет. По този начин в опашния резервоар (резервоар 11) били заредени цели два тона гориво, при разрешени не повече от 1,3 тона. Освен това, този опашен резервоар е предназначен за захранване на двигателите единствено при рулиране и се предполага, че при излитане този резервоар вече трябва да е празен. Според данните от полета обаче, самолетът е рулирал до пистата за излитане не повече от 6 минути, от което следва, че въпросният резервоар все още е бил на практика пълен.

Вследствие на това, според Хътчинсън, центърът на тежестта на самолета е бил изместен съществено назад, което е увеличило вероятността от срив, а именно срив е реалната причина самолетът да се разбие в парижкото предградие Гонес само 90 секунди след излитането.

Злополучното излитане на Конкорд - една от малкото автентични снимки от инцидента.

Злополучното излитане на Конкорд – една от малкото автентични снимки от инцидента.

Друг премълчаван факт, според твърденията на британския пилот е, че стойката от колесника, която става причина за инцидента, преди злополучния полет е била ремонтирана, при което изцяло е демонтирана, разглобена, и впоследствие отново сглобена и монтирана на самолета. При сглобяването обаче е била „забравена“ да бъде монтирана една дистанционна втулка, липсата на която е могла да причини нарушена стабилност на цялата стойка по време на излитането.

Интересно ново разкритие от подкаста на британския пилот е, че по време на инцидента писта 26R, от която излита Конкордът, е била в процес на преасфалтиране и само новоасфалтираната част от нея е била ползвана за излитания и кацания. Командирът Кристиан Марти обаче взима решение да използва цялата дължина на пистата и стартира разбега си от самия праг на пистата. На известно разстояние от него обаче на пистата е имало „праг“ между стария и новия слой асфалт, през който Конкорд е преминал вече с висока скорост. Според показанията на пилот на изчакващ на близката рульожка Boeing 737, при преминаването на Конкорд през този праг са излезли искри от колесника му.

Целият подкаст можете за чуете тук, а по-долу можете за изгледате посветените на инцидента епизоди от сериите „Seconds fron disaster“ и ACI.

 
https://www.youtube.com/watch?v=s16aOX0_WEo