Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Израелски F-35 удариха сградата на иранското консулство в Сирия

Иранската революционна гвардия съобщи, че седем офицери са били убити при израелски удар срещу сградата на иранското консулство в столицата на Сирия Дамаск.

Бригаден генерал Мохамад Реза Захеди, старши командир на елитните сили Ал Кудс, и бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи-Рахими, негов заместник, бяха посочени сред загиналите. Правителствата на Иран и Сирия осъдиха атаката.

Министерството на отбраната на Сирия съобщи, че в около 17:00 местно време (14:00 по Грийнуич) в понеделник израелските самолети са атакували сградата на иранското консулство, която се намира на магистрала в западния квартал Мезех на Дамаск, от посоката на окупираните Голански възвишения.

Сирийската противовъздушна отбрана е успяла да свали някои от изстреляните ракети, „но други успяха да преминат и унищожиха цялата сграда, убивайки и ранявайки всички вътре“, добави министерството.

Иранският посланик Хосейн Акбари заяви, че израелските изтребители F-35 „брутално са атакували мястото ми на пребиваване и консулския отдел на посолството, заедно с военните аташета на Иран“.