Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пътникът, приземил самолет сам, разказа подробности от преживяното

Пътникът, който преди дни приземи турбовитлов самолет Cessna 208 Caravan във Флорида, след като пилотът му изпадна в безсъзнание, разказа за своето „пилотско кръщение по принуда“.

Както стана известно, на 11 май 2022 39-годишният Дарън Харисън летял с едномоторен турбовитлов Cessna Caravan от Бахамските острови към Флорида, когато пилотът неочаквано се почувствал зле и изгубил съзнание.

Полетът започнал съвсем нормално, и при излитането Харисън, който по професия бил интериорен дизайнер, дори снимал изпънатите си крака в израз на пълния релакс, на който се любувал (снимката горе). В самолета били общо трима човека, но Харисън бил на практика единственият пътник, защото третият човек на борда бил приятел на пилота и съвсем изгубил ума-и-дума при инцидента.

Малко преди да достигнат бреговете на Флорида, пилотът споделил че се чувства замаян и не добре, след което просто се отпуснал на седалката си и изгубил съзнание. В същия момент Cessna-та навела нос надолу и преминала в стръмно пикиране към океана.

За щастие, макар никога да не бил управлявал самолет, Харисън се оказал технически грамотен човек, който просто използвал здравия си разум за да се справи със ситуацията. Веднага щом самолетът започнал да пикира към водите на океана, той прихванал тялото на безжизнения пилот за да не падне напред, и като начало просто притеглил щурвала.

Както самият той казва в интервюто, „Всичко, което видях, беше водата през десния прозорец и знаех, че идва бързо. Много, много бързо. Просто използвах здрав разум, предполагам, защото не съм пилотирал, но се досетих че ако дръпна лоста, самолетът ще спре да пада“, а после добавя „Знаех също, че скоростта, с която се движим, вероятно е твърде висока и това ще откъсне крилата на самолета. В този момент осъзнах, че ако не реагирам, ще умрем“, завършва Харисън, който освен другото очаква и бебе със съпругата си това лято.

След като по инстинкт успява да спре пикирането на самолета, той опитва да се свърже с диспечерите, но с изненада установява, че пилотските слушалки изобщо не са включени. Тогава той взима слушалките на седящия на дясната седалка пътник и успява да се свърже с наземния диспечер. Както се чува от записа по-долу, той накратко описва ситуацията, като на искането на диспечера да съобщи местоположението си, той съвсем непринудено отговаря „Нямам никаква идея къде се намираме, но пред мен виждам бреговете на Флорида.“

„Не знаех какъв щеше да е резултатът и нямах идея какво ще се случи, но знаех, че трябва да приземя този самолет, защото друг вариант нямаше.“ казва Харисън в интервюто.

„Бях доста спокоен и уверен през цялото време, защото знаех, че това е ситуация на живот или смърт“ – продължава той – „Нямаше време за паника. Или правиш каквото трябва за да контролираш ситуацията, или умираш.“

За късмет на всички, дежурен в центъра за управление на полетите бил Робърт Морган, който освен диспечер, бил и сертифициран полетен инструктор с 1200 часа пилотски опит. Той успява по радиото да обясни на Харисън основните принципи при управлението на самолета и да го преведе през основните стъпките и процедури при кацане.

Всичко протича без инциденти, а както се вижда във видеото най-долу, на кацането на този пилот по принуда могат да завидят дори и напреднали курсисти по пилотиране.

След като всичко приключило, Морган нарекъл Харисън своя „най-добър ученик в цялата му кариера на инструктор“.

Накрая, последната добра новина е, че изпадналият в безсъзнание пилот е добре и в момента на писане на тази публикация би трябвало вече да е изписан от болницата.

Чуйте разказа на пилота по принуда Дарън Харисън: