Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Два акробатични самолета се сблъскаха във въздуха

Видео от фатален инцидент между два спортни самолета при изпълнение на фигури от въздушната акробатика обиколи социалните мрежи през последните дни.

Инцидентът е станал на 24 септември т.г. над летището близо до германското градче Гера-Лоймниц (Gera-Leumnitz) в провинция Тюрингия.

Както се вижда от видеото, два спортни самолета чешко производство Zlín 526AFS Akrobat (на снимката най-горе) изпълняват фигури от висшия пилотаж, когато по време на една от фигурите двата самолета влизат в контакт и буквално се заклещват един в друг. От този момент и двата стават напълно неуправляеми и се устремяват към земята.

При удара в земята на място са загинали и двамата пилоти – Дитер Г. на 72 години, Михаел С. на 42 години. При катастрофата възниква пожар, който почти напълно е унищожил и двете машини.

Съприкосновението между двата самолета очевидно става при сравнително ниска скорост, когато единият е в гръбен полет, а другият се опитва да изпълни обиколка около него. Вероятно скоростта на първият самолет е паднала под допустимата, в резултат на което пилотът се отклонява от траекторията си и пресича тази на втората машина.

Да поясним, че по принцип пилотите на тези самолети задължително носят спасителни парашути. За разлика от бойните машини обаче, те не са снабдени с катапулти и напускането на машината от пилота изисква време, което двамата пилоти очевидно не са имали.

Засега не е ясно как точно двата самолета са се заклещили един в друг, в резултат на което и двата стават напълно неуправляеми. В ход е разследване, което трябва да изясни всички причини за инцидента.

Снимка: Wikimedia