Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител МиГ-27 на индийските ВВС се разби след излитане

Вчера, 4 септември 2018, щурмови изтребител бомбардировач МиГ-27 на индийските ВВС падна и се разби малко след излитане близо до град Джопур в щата Раджастан. Пилотът е успял да катапултира и е само с наранявания. На земята няма причинени щети и жертви.

Изтребителите са излетели в двойка, като малко след излитането, по показания на очевидци, едната от машините рязко се е отклонила от курса и е започната да губи височина. Пилотът веднага е задействал катапулта а машината се е разбила в земята малко след това.

Засега причините за инцидента не се посочват, но се предполага отказ на двигателя, след което пилотът е насочил машината извън населените райони и е катапултирал.

МиГ-27 е съветски изтребител-бомбардировач с изменяема геометрия на крилото. Разработен е през 1972 г. на базата на изтребител-бомбардировача МиГ-23Б и е произвеждан в бившия СССР до 1977 г, а в Индия – до 1996 г.

Катастрофиралата машина е част от двете останали индийски ескадрили, оборудвани с 43-годишни МиГ-27, които трябва да бъдат „пенсионирани“ през 2019. Индийските ВВС са в процес на почти пълно преоборудване, като за тази цел са поръчани и през 2019 се очакват 36 броя руски Су-30, а до 2022 и други 36 броя от френските Рафал.