Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Кризата с болни пътници от Близкия изток и Европа към САЩ се разраства

След като миналата сряда огромен Airbus 380 на авиокомпания Emirates, идващ от Дубай (на снимката), бе поставен под карантина на летище J.F.Kennedy, днес 12 пътници, пристигнали във Филаделфия от Саудитска Арабия са били хоспитализирани, след проявени признаци на грип.

Да припомним, че в сряда Ербъсът на Emirates беше блокиран на летището от имиграционна полиция и здравни служби, след като преди кацането пилотите съобщиха по радиото, че много от пътниците кашляли и имали треска с висока температура. Наложи се близо 400-те пътници дълго да чакат в самолета, а след това да бъдат прегледани от лекарски екипи, като 19 от тях бяха приети в болница за лечение.

Подобна участ споделиха и още два полета, единият от Париж, а другият от Мюнхен, като общото между всички тези полети е, че са превозвали пътници, които преди това са били на поклонение – т.нар. „Хадж“ – в Мека.

Предполага се, че дългият презокеански полет и рециркулирания от климатиците въздух в пасажерските салони, са в основата на това почти масово заразяване.