Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Безмоторен самолет подобри височинните рекорди на U-2

Наистина тази новина изглежда колкото епохална, толкова и учудваща! Вчера, 2 септември 2018, безмоторният самолет Airbus Perlan 2 достигна надморска височина от 76 124 фита, измерени по барометрично налягане, или 74 295 фита, измерени чрез GPS! И в двата случая става дума за височина от над 22 000 метра, с което планерът подобри дори рекордите на легендарния U-2, който летеше на 70 000 фита (21 000 метра)

Ето и малко подробности за проекта Airbus Perlan:

Perlan е специално конструиран безмоторен самолет, подобен на повечето глайдери, но с няколко критично важни разлики. Преди всичко, кабината му е херметизирана, така че пилотите са предпазени от въздействието на ниското атмосферно налягане на големи височини. По този начин планерът е способен да прекоси дори така наречената „линия на Армстронг“ (Armstrong Line) – това е височината, при която всяка декомпресия води до неминуема смърт за незащитено със скафандър човешко тяло.

Херметизираната кабина е изцяло изработена от карбон, а налягането в нея се поддържа пасивно – без използването на тежки и енергоемки компресори.

Невероятната височина, до която се успели да достигнат пилотите пък се дължи на уникален атмосферен феномен, наречен „стратосферни планински вълни“ (stratospheric mountain waves), които се наблюдават само на определени места на планетата и само в определени периоди от време. Едно от тези места е регионът El Calafate, намиращ се в аржентинските Анди, където тези височинни вълни могат да се наблюдават до височини над 30 000 метра.

Кислородът за пилотите се осигурява от т.нар. „рибридър“ (rebreather), което представлява система „рециклираща“ издишания от пилотите въздух, като по този начин се избягва нуждата от тежки и обемни кислородни бутилки.

Друга „особеност“ в оборудването на Perlan 2 е електронната система за визуализация на вълните (wave visualization system), която показва на екран въздушните маси и улеснява пилотите както за намирането на възходящи течения, така и за избягването на ветрови срезове (windshear) и низходящи течения, които на тези височини могат да бъдат смъртоносни.

Снимка: Facebook