Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтекоха записи, доказващи че Иран е знаел за ракетата, свалила украинския Боинг

Украинска телевизия публикува записи от радио комуникацията между ирански самолет и наземните диспечери, от които става видно, че иранските власти още веднага след инцидента, при който в Иран беше свален украински пътнически самолет, са знаели че самолетът е бил свален от ракета, изстреляна от земята.

Както е известно, след катастрофата от 8 януари 2020, когато украински Boeing 737 се разби близо до Техеран, отнемайки живота на всички 176 човека на борда, иранските власти дълго и упорито отричаха, че е възможно самолетът да е бил свален от ракета, изстреляна от иранска територия.

Публикуваните от украинския канал 1+1 TV аудио записи съдържат разговори на езика фарси (ползван в Иран) между пилот на летящ наблизо самолет Fokker 100 на иранската авиокомпания Aseman Airlines и диспечерските служби, в които пилотът казва, че вижда светлините на ракети, които се насочват към току-що излетял от Техеран самолет.

„Виждам поредица от светлини … да, това са ракети. Знаете ли нещо?“ пита пилотът. „Не. Какви ракети? Колко? Къде?“, отговаря му диспечерът, на което пилотът отговаря „Да, това е светлина от ракета над Паям“. Както стана ясно по-късно, ракетата, свалила украинския самолет, е била изстреляна от района на летище Паям (Payam International Airport).

Автентичността на записите е била потвърдена както от Хасан Разейфар – ръководител на разследващия катастрофата ирански екип, така и лично от украинския президент Володимир Зеленски.