Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Хипотезите за удар от ракета по украинския самолет са на път да се потвърдят

Екипът от украински експерти, който беше привлечен в разследването на катастрофата на украинския Боинг 737-800 близо до Техеран, изказа мнение, че твърде вероятно е именно противовъздушна ракета да е свалила самолета.

45 украински разследващи пристигнаха в Иран вчера (четвъртък, 9 януари) с цел участие в разследването, идентификация на загиналите, и репатриране на телата им.

Олексий Данилов от украинския съвет за национална сигурност и отбрана е заявил, че между останките от самолета разследващите са открили части от ракета земя въздух Tor, известна още като SA-15, а по останките от самолета личат множество пробойни, вероятно причинени от шрапнели при взрива на ракетата.

Отделно от това, канадският премиер Джъстин Трюдо съобщи вчера на пресконференция в Отава, че канадските разузнавателни служби разполагат с информация “доказваща, че самолетът е бил свален от иранска ракета земя въздух. Този акт вероятно не е бил целенасочен.” Да припомним, че 63-ма от 176-те загинали в катастрофата бяха канадски граждани.

По същото време в новинарските сайтове и социалните медии беше разпространено и видео (виж по-долу), в което изглежда е запечатан моментът, в който ракетата приближава самолета откъм земята и се взривява в непосредствена близост до него, след което самолетът продължава траекторията си, но вече обгърнат в пламъци.

(Снимка горе: AP/Ebrahim Noroozi)