Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Боинг изглежда (най-после) гледат към заместник на 737

Безспорно, основната причина за проблемите, и най-същественият упрек към Boeing по отношение на серията MAX, беше техният опит да „присадят“ съвременни високо ефективни двигатели на една отдавна остаряла, вече над петдесетгодишна конструкция.

Наистина, въпреки множеството промени, ъпгрейди и подобрения през годините в почти всички системи, цялостното конструктивно решение на новите 737 MAX не се различава съществено от това на полетелия още в далечната 1967 първи Boeing 737.

От друга страна, през последните няколко години много се заговори, че Boeing усилено работя върху съвсем нов проект за самолет с по-голям пътнически капацитет от този на 737, който да запълни празнотата между 737 – типичен представител на малките машини за къси и средни разстояния – и големите му събратя за дълги презокеански полети, от типа на Boeing 747 и 777. Проектът беше условно наречен NMA (New Midsize Airplane) и подробности за него можете да прочетете в тази статия.

По последни данни обаче, изглежда Boeing са на път да изоставят проекта си NMA в полза на напълно нова идея – да проектират изцяло наново истинският наследник на 737, с което „добрата стара“ конструкция от шейсетте години на ХХ век да остане в миналото (където очевидно ѝ е мястото).

Засега дори не се знае как ще се нарича новата машина, но упорити слухове говорят, че изглежда Boeing слагат на масата една патентована от тях още през 2009 концепция за малък широкофюзелажен самолет.

Да, правилно прочетохте – хем малък, хем широкофюзелажен!

Всички знаят, че широкофюзелажната концепция, при която пътническите седалки са разположени с две пътеки помежду им, е характерна за големите машини, от типа на Boeing 747, 767 или 777. При експлоатацията на тези огромни широкофюзелажни машини обаче се натрупа опит който показа, че наличието на две пътеки в пътническия салон има преимущества, които биха били полезни и при малките самолети.

Така например, при салон с две пътеки, пътниците се качват и слизат от самолета много по-бързо, а това намалява времето за престой на машините на земята, когато те всъщност предимно харчат, а не печелят пари.

Двете пътеки в пътническия салон се оказват особено полезни и при нужда от евакуация, когато единствената пътека при тяснофюзелажните машини винаги е била сериозен проблем.

Ето защо през 2009 Boeing патентоват идея за пътнически салон с елиптично сечение, който позволява дори и малки машини с капацитет от 100-150 места да бъдат изграждани по подобие на големите широкофюзелажни машини с две пътеки между седалките (По-долу вижте фотоси от самата патентна документация на Boeing).

Фотоси: Патентно ведомство на САЩ

Както вече писахме, Boeing патентоват концепцията през 2009, а през 2011 започват работа по новия модел, който тогава е планиран да бъде завършен през 2020. Тези планове обаче по-късно отпадат и са заменени от идеята за NMA.

Очевидно, последните развития по казуса 737 MAX и поуките които Boeing си извадиха от него, са причина концернът да се върне към идеята си от 2009 и да я възроди в изцяло нов самолет за къси и средни разстояния, който вече наистина окончателно да замести бестселъра на Boeing за всички времена – моделът 737.

По неофициални данни, плановете на Boeing са новата машина да е готова и да направи своя първи полет още преди 2030 г.