Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребители на САЩ и Канада прeхванаха двойка руски Ту-95 над Арктика. Снимаха се.

На 8 август изтребители F-22 на Щатските ВВС и CF-18 на канадските ВВС са прeхванали два руски стратегически бомбардировача Ту-95 в зона за идентификация, северно от Аляска, в международно въздушно пространство над морето на Бофорт (Beaufort Sea).

Както е известно, зоните за идентификация представляват 12-милни зони около територията и акваторията на дадена държава, в които тя има право да изисква летящите там въздухоплавателни средства да се идентифицират.

Както обикновено, руските екипажи не са се идентифицирали, което пък довело до вдигане по тревога на щатските и канадските изтребители. Също както обикновено, всичко се разминало единствено с демонстрация на сила и от двете страни и размяна на снимки, които впоследствие се появили в социалните мрежи.

Малко по-късно към тях се присъединили и самолет със система за ранно предупреждение E-3 Sentry и самолет цистерна KC-135 на Щатските ВВС, след което руските бомбардировачи напуснали проблемната зона.

Същият ден, практически същия сценарий се разиграл и в зоната за идентификация около Естония, където два руски Ту-142 (вариант на Ту-95) са били прeхванати от двойка британски Eurofighter Typhoon, изпълняващи задача по еър полисинг в рамките на НАТО.

Подобни провокации напоследък станаха почти ежедневие, и се предполага че по този начин руските ВВС събират разузнавателна информация за радарните и радио комуникационни системи на държавите от НАТО. За щастие, поне засега нещата обикновено се изчерпват с общи снимки, които след това обикалят социалните мрежи.