Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Израелска фирма разработи универсална система за защита на пътнически самолети от ракети земя-въздух

Израелската фирма Elbit Systems и разработила и вече продава автономна система, която може да се монтира на пътнически самолети от всякакъв тип и може да засича, отклонява от курса и взривява дистанционно изстреляни към летателното средство ракети земя-въздух.

Системата се нарича MUSIC®, което е съкращение от Multi-Spectral Infrared Countermeasure, и може да се монтира на практически всякакви видове военни, пътнически или товарни самолети и хеликоптери.

Системата е напълно компактна, монтира се изцяло от външната страна на летателното средство, като с малкото си тегло и формата на корпуса си, тя почти не повлиява на летателните качества на самолета или хеликоптера, на който е монтирана.

Системата MUSIC® включва три модула – MWS – Missile Warning System, чрез която ракетата се засича още с изстрелването си от земята, FLIR камера (термокамера), която проследява ракетата чрез топлинната й следа, и лазерен модул, изпращащ към ракетата заблуждаващ лъч с необходимия светлинен спектър, който отклонява ракетата от курса й и я взривява на безопасно разстояние.

Системата е преминала през интензивни тестове в южната част на Израел, доказала жизнеспособността си и е сертифицирана за търговска употреба.

Снимка: Israel Defense Ministry/Elbit Systems