Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китайски пътнически самолет се размина на косъм със севернокорейска бойна ракета

Самолет на China Southern Airlines с 220 пътници на борда се размина за няколко минути с изстреляна малко преди това севернокорейска ракета с малък обсег.

Машината, в полет CZ628 от летище Нарита в Токио до китайския град Шенянг, летяла на височина 10 000 метра и в 16:24 местно време е пресякла курса на изстреляната в 16:17 и засечена от радарите ракета.

Ракетата се е издигнала до височина около 20 000 метра и е започнала да пада, повторно е застрашавайки самолета, след което е паднала в океана източно от бреговете на Северна Корея.

Противно на всякакви международни норми, севернокорейските власти не са били издали никакви предупреждения за това изстрелване, което се приема като дълбоко неморален акт, граничещ с варварството.

Северна Корея е започнала изстрелването на такива ракети още на 21 февруари в отговор на започналото приблизително по същото време съвместно учение на американски и южнокорейски части, което обаче е било съвсем официално обявено и се е провеждало далеч от границите на Севера.

Оттогава Северна Корея е изстреляла седем такива ракети, всяка с обсег над 150 км, напълно достатъчен за достигане до Сеул.

По информация от scmp.com