Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Дженерал Електрик изпечатаха с 3-D принтер работещ турбореактивен двигател

Известната компания General Electric – водещ производител на самолетни двигатели, разработила двигателите на голяма част от гамата самолети на Boeing, направи изключително обещаващ експеримент, "разпечатвайки" на 3-D принтер всички компоненти на напълно функционален турбореактивен двигател.

Макар за целите на експеримента да беше изработен малък 30-сантиметров двигател за авиомодели, според специалистите от GE, технологията е изключително обещаваща за използване при изработката на компоненти за пълноразмерни двигатели за авиацията.

Методът на "изпечатването" на двигателя използва класическите технологии на 3-D печата, като прецизно управлявани от компютър насочени лазерни лъчи разтопяват метала в голям съд, пълен с метален прах.

По този начин изключително прецизно, слой по слой, от металния прах буквално се създава всеки компонент от двигателя. Тази технология, освен практически пълното изключване на производствени дефекти като шупли или пукнатини, позволява и много по-прецизна изработка на всеки детайл с точност до микрони.

Технологията на 3-D печата, освен че позволява да се работи с всякакви метали и сплави, дава също така възможност в различните му части, един компонент да бъде изработен от различни сплави и дори от различни материали.

Както се вижда във видеото от тестовете, така "напечатаният" миниатюрен двигател се развърта, без да трепне, до главозамайващите 33 000 оборота в минута.

Екипът на General Electric вече е получил разрешение от FAA (Щатската Авиационна Администрация) да започне експериментално 3-D печатане на компоненти за двигателя GE90, задвижващ Boeing 777 – един от най-разпространените двумоторни широкофюзелажни модели на Боинг.

По информация от flyingmag.com