Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тръмп вдига митата за внос на европейски самолети в САЩ

Администрацията на президента Доналд Тръмп съобщи вчера, че считано от 18 март 2020 ще повиши митата на всички внасяни в САЩ от Европа летателни апарати с 5 процентни пункта – от 10% на 15%.

Това очевидно е следствие от продължаващия вече 15 години спор между ЕС и САЩ, свързан с европейските субсидии, които получава Airbus, и които, според САЩ, поставят в неизгодно положение техния американски конкурент Boeing.

Още през октомври 2018, във връзка със същия спор, САЩ наложиха първоначално мито от 10% за внасяните в САЩ Ербъси, заедно с нови 25% мита за някои други европейски продукти, като сирена, маслини и вина.

Последната стъпка очевидно продължава тенденцията на влошаване на търговските взаимоотношение между Европа и САЩ.

Решението на САЩ всъщност получи и „благословията“ на Световната търговска организация, която през миналата година официално разреши на САЩ да направи опит да компенсира загубите си чрез вносни мита в размер до 7,5 милиарда долага годишно.

Очаква се тази тенденция да се запази докато Европа не премахне субсидиите за някои от продуктите си, или двете спорещи страни не стигнат до споразумение.

Всъщност обаче надали Airbus ще бъдат особено тежко засегнати от това вдигане на митата, защото още от края на 2013 практически всички самолети Airbus A320 за американския пазар се сглобяват на територията на САЩ, в производствената мощност на Airbus в град Мобайл, Алабама, а в началото на 2019 същият завод беше разширен и в него вече ще се произвеждат и новите Airbus A220, известни доскоро като Bombardier CSeries.