Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нов военнотранспортен Airbus A400M се разби вчера в Испания при тестов полет

Airbus A400M, току-що сглобен в испанските заводи на Ербъс близо до Севиля, се разби вчера, минути след излитането си за първи тестови полет.

При инцидента загинаха четирима души от шестчленния екипаж, а другите двама са тежко ранени. Всички членове на екипажа са били испанци, част от тестовите екипи на испанските заводи на Ербъс.

Катастрофата е станала в малко преди 13:00 местно време, като минути след излитането, предназначената за доставка в Турция машина е опитала аварийно да се върне за кацане на летището, но пилотите очевидно не са успели да достигнат полосата за кацане и са се разбили на около километър преди прага й.

От записите на радиокомуникацията с диспечерите се вижда, екипажът е информирал наземните служби, че се връща на летището поради 'проблеми'. Точно в 12:57 местно време обаче, машината закача електропровод на около километър преди пистата, пада на земята и избухва в пламъци.

От Ербъс за изпратили на място специализирана кризисна група за изясняване причините за инцидента, като първоначалната хипотеза е за пълен отказ на всичките четири двигателя, което принципно е изключителна малко вероятна, но не и невъзможна причина за подобен инцидент.

Разработката Airbus A400M е амбициозен проект за четиримоторен турбовитлов военнотранспортен самолет, предназначен да замести легендарния, но вече концептуално поостарял Локхийд C-130 Херкулес.

В листата на чакащи за новия Airbus A400M фигурират 174 поръчки от военновъздушните сили Белгия, Франция, Германия, Люксембург, Малайзия, Испания и Великобритания.

Катастрофиралата машина е била част от поръчка на Турция за 10 броя A400M, подписана през 2003, като официалната доставка е трябвало да се осъществи след месец.