Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилот открадна самолет и заплаши да го разбие в мол

Рано вчера (3 септември) сутринта, в небето на градчето Тюпело в щата Мисисипи, се разигра драма. Човек се обадил на спешния телефон 911 и заплашил, че ще разбие пилотирания от него самолет в местния Уолмарт. Полицията реагирала бързо и евакуирала всички възможни молове и супермаркети в региона.

След известно време обадилия се на спешния телефон бил идентифициран като Кори Патерсън – работник от местното летище Tupelo Regional Airport, който над 10 години се грижел за зареждането с гориво на самолетите от летището.

Рано сутринта Патерсън откраднал двумоторен Beechcraft C90A, с който в 5:08 часа местно време излетял и започнал да лети над градчето Тюпело. По предварителна информация, той бил изкарал пилотски курсове, и въпреки че все още не бил лицензиран пилот, очевидно криво-ляво се справял с летенето.

Обаждането на спешния телефон, в което той заплашил че ще се разбие в Уолмарт, било регистрирано в 5:23 местно време. За щастие, поради ранния час за полицията не било трудно да евакуира всички застрашени обекти в градчето.

След дълги преговори по радиото, накрая от полицията успели да убедят Патерсън да не разбива самолета в местния Уолмарт и да кацне обратно на летището в Тюпело.

Междувременно, в около 9:30 местно време, той публикувал във Фейсбук съобщение, с което по същество се сбогувал.

По-късно обаче се насочил за кацане към летището, но малко преди да кацне отново се отклонил от курса и се приземил аварийно (с прибран колесник) в близка нива. Предполага се, че с това е целял да избяга, но малко след аварийното кацане в нивата бил арестуван от полицията.

Води се разследване на инцидента, а на Кори Патерсън са повдигнати обвинения в опасно поведение и заплаха с тероризъм.

Едно видео, записано от очевидци в Тюпело:

Илюстративна снимка: Уикимедия