Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пътнически самолет по грешка кацна във военна авиобаза

Самолет Airbus A320 на американската авиокомпания Делта Ерлайнз кацна по грешка в абиобазата "Елзуърт" на Щатските ВВС, след като пилотите объркаха пистите при кацане с тези в Рейпид Сити, Южна Дакота.

В същност пистите на двете летища били само на няколко километра една от друга и били, съвсем логично, с еднакви посоки, което било и причина за грешката.

Военните от авиобазата веднага отцепили периметъра около самолета и извършили претърсване, а "само" след няколко часа машината отново е излетяла за да кацне вече във вярното летище – Рейпид Сити.

Макар да звучи странно при съвременните технологии в навигацията и самолетоводенето, това далеч не е първият подобен случай.

Преди две години самолет на Southwest Airlines отново по грешка кацна на малко общинско летище, вместо на летището в Брансън, щата Мисури. За зла участ на пилотите, тогава се оказа, че пистата на това летище е два пъти по-къса от тази в Брансън и след като кацна (все пак успешно) самолетът нямаше вече начин да излети, натоварен с всички пътници. По тази причина и се наложи пътниците да бъдат превозени до крайната им дестинация с автобуси, за да може самолетът, вече празен, да излети от прекалено късата писта.