Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Да си припомним: Aloha Airlines, полет 243

Скъпи приятели, вместо да продължаваме да публикуваме неособено радостните новини, свързани с пандемията от COVID-19, днес откриваме нашата рубрика „Да си припомним“, в която накратко ще ви разказваме за емблематични авиационни катастрофи и инциденти от миналото.

Един от тези емблематични случаи е полетът на Хавайската авиокомпания Aloha Airlines, който се превръща в истински „ад в небето“ за повечето пътници, и наистина по чудо се разминава само с една единствена жертва.

На 28 април 1988 самолет Boeing 737-297 лети от град Хило на Големия хавайски остров (Big Island of Hawaii) до най-големия град на архипелага – град Хонолулу – на остров Мауи.

На борда се намират 89 пътници и шестчленен екипаж, като за деня това вече е трети пореден полет за самолета и екипажа от Хило до Хонолулу и обратно.

След съвсем рутинно излитане и набор на височина обаче, в 13:48 ч. на около 40 км югоизточно от остров Мауи и на височина от 7300 метра, се случва немислимото. След като в салона се чува кратък съскащ звук, издаващ нарушена херметичност, следва експлозивна декомпресия и от самолета, точно зад пилотската кабина, се отцепва къс от фюзелажа с дължина от 5.6 метра.

Изведнъж повечето пътници в предната част от самолета се оказват в нещо като открит „кабриолет“, без покрив над главата си, на височина от 7 километра над океана, брулени от вятър със скорост 480 км/ч. и температура много под нулата. За тяхно щастие се оказва, че те още не са разкопчали своите предпазни колани и остават привързани към седалките си.

След като първоначално самолетът силно се разклаща от експлозивната декомпресия, пилотите успяват да овладеят машината, веднага предприемат аварийно снижение, а след това започват да се точат цели 13 минути на пълен ужас. Останалите „под открито небе“ пътници се налага да издържат както напора на въздушната струя със скорост от няколкостотин километра в час, така и ниските температури на тази височина.

Най-близкото летище се оказва това на малкото градче Кахулуи, където пилотите успяват да приземят самолета. Това обаче е малко летище, което не разполага с нужното оборудване за да реагира на такъв мащабен инцидент. Налага се местни жители да се притекат на помощ с колите и вановете си за да транспортират към местната болница 65-те ранени, от които осем тежко ранени.

В крайна сметка, наистина по чудо, тази ужасяваща история се разминава само с една жертва – 58-годишната стюардеса Клабел Лансинг, за която се предполага че е била изхвърлена от самолета още в момента на експлозията, и чието тяло впоследствие не е намерено.

Следствието по-късно доказва, че макар самолетът да е бил напълно в рамките на своя ресурс, големият брой кратки полети между Хавайските острови, водещи до много повече цикли на излитания и кацания от нормалното, е довел до преждевременна умора на материала, което е и станало причина за инцидента.

Снимки: Aloha/Wikipedia