Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Невиждан ефект от COVID-19: авиационни морги вече приемат и „живи пациенти“

Всички сме виждали снимки от просторните пустинни равнини, повечето в щата Аризона, запълнени със стотици излезли от употреба самолети, чакащи реда си за рециклиране. Сухият пустинен климат на южните американски щати е идеален за дълго съхранение на самолетите.

Едно от тези места е намиращото се на 150 км. южно от град Финикс в Аризона летище Пайнъл Ер Парк (Pinal Air Park). Летището, разбира се, разполага с една единствена писта, а пътнически терминал изобщо липсва. Пайнъл Ер Парк обикновено е дестинацията на последния полет за стотици самолети с изтекъл ресурс.

Там ще намерите десетки екземпляри на легенди като Boeing 747, McDonnell Douglas DC-9 или Lockheed L-1011, все още чакащи реда си за разглобяване и рециклиране, а по вертикалните им стабилизатори ще видите логата на авиокомпании, които отдавна са престанали да съществуват.

Кризата с коронавируса COVID-19 обаче като че променя „бизнес модела“ на летище Пайнъл Ер Парк.

Няколко големи авиокомпании в САЩ, сред които Delta Airlines и Southwest Airlines, са решили да ползват услугите на тази „авиационна морга“ за да съхраняват там временно и принудително „приземените“ си заради кризата с COVID-19 машини.

Идеята всъщност никак не е лоша. Оказва се, че съхранението на машините в такива места излиза много по-евтино в сравнение с таксите, които се дължат в нормалните летища, а условията на съхранение, предвид сухия и топъл климат, са по-добри.

За съжаление, подобна новина говори недобре за очакването времетраене на тази криза, но това е друга тема, несвързана с авиацията …