Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Петима са загиналите при авиокатастрофата от събота в източното Средиземноморие

Потвърдено е, че петима американски военнослужещи са загинали, когато боен хеликоптер се разби над източното Средиземно море в събота сутринта по време на рутинна тренировъчна мисия, заявиха служители от военноморските сили на САЩ.

Европейското командване на САЩ (EUCOM) съобщи, че хеликоптерът е „претърпял злополука“ и се е разбил в морето по време на рутинна мисия за зареждане с гориво във въздуха. Усилията за търсене и спасяване за започнали незабавно, включително от всички близки до инцидента американски военни самолети и кораби. Установено е, че всичките петима военнослужещи на борда на летателния апарат са загинали.

Разследването на катастрофата е в ход, въпреки че по-рано военни служители казаха, че няма индикации катастрофата да е в резултат на враждебна дейност.

Самоличността на членовете на екипажа не се разкрива до 24 часа, след като семействата им бъдат уведомени.

EUCOM отговаря за военните операции на САЩ в Европа, части от Азия и Близкия изток, Северния ледовит и Атлантическия океан.

Не се съобщава към коя бойна единица е принадлежал хеликоптерът. Военновъздушните сили изпратиха допълнителни ескадрили в региона, а самолетоносачът USS Gerald R. Ford също оперира в този регион.