Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бразилският Федерален съд блокира съдружието между Boeing и Embraer

Пет месеца след като Boeing и Embraer подписаха меморандум, в който планираха сливането между компаниите, бразилският Федерален съд блокира действието на меморандума.

Решението на Съда забранява на управата на Embraer да подписва окончателното споразумение с Boeing, в което американският концерн де факто трябваше да поеме управлението на цялото цивилно производство на бразилския производител.

В мотивите за решението си федералният съдия Викторио Гуицио Нето посочва, че подобно сливане не би имало положителен ефект за Embraer, чието значение за бразилската икономика е стратегическо.

Да припомним, че с решението за сливане, взето на 5 юли 2018, Boeing изяви готовност да придобие 80% от акциите на цивилното производство на Embraer, което беше оценено на 3,8 милиарда долара.

Въпреки че военното производство на Embraer официално нямаше да бъде засегнато от тази сделка, от Boeing не скриха плановете си впоследствие да поемат контрола и над това производство на бразилците.

Както е добре известно, сливането между Boeing и Embraer беше ответна реакция на сливането от 1 юли 2018 между Airbus и канадската Bombardier, в резултат на което икономическата и пазарна мощ на Airbus – основният конкурент на Boeing – се увеличи съществено.