Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Испания поръча самолети за морско патрулиране за близо 2 милиарда

Испания поръча 16 самолета Airbus C295 в конфигурации за морско патрулиране и наблюдение за 1,7 милиарда евро (1,9 милиарда щатски долара), съобщи Airbus сряда.

Шест варианта самолети ще бъдат оборудвани за мисии за борба с подводници и надводни бойни действия, заменяйки испанския флот от P-3 Orion, който беше пенсиониран в края на 2022 г., допълниха Airbus.

Оборудването за всеки от тези самолети включва детектор за магнитни аномалии и сондажи за откриване на подводници; мултифункционален радар за откриване на цели на дълги разстояния; и сателитни комуникационни технологии.

Тези самолети също ще носят оръжия, включително торпеда, и ще бъдат „силно свързани“, така че да могат да работят като летящи командни и контролни центрове.

Останалите 10 самолета C295 в конфигурацията за морско наблюдение трябва да заменят застаряващия флот на Испания от CN-235, който влезе в експлоатация през 1988 г.

Airbus ще оборудва новите самолети за операции за борба с контрабандата, незаконната миграция и трафика на наркотици, както и мисии за търсене и спасяване, казаха от фирмата.

Испания вече разполага с флот от 13 самолета C295 в транспортна конфигурация и двете морски версии ще имат висока степен на синергия, каза производителят.

Източник и снимка: Airbus