Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Създават нов въздушен хибрид между цепелин и самолет

Идеята за хибрид между по-лекия от въздуха цепелин и обикновен самолет, носен от подемната сила на крило, не е нова. Вече съобщихме за разработвания хибрид Airlander 10, който също представлява смесица от концепциите за цепелин и самолет, а разработването му вече получи зелена светлина от EASA (Европейската агенция за авиационна сигурност).

Концепцията на новата машина обаче ни се струва още по-обещаваща. Американската стартъп компания Egan Airships Inc. е разработила модел, който не само концептуално, но и визуално напомня на кръстоска между цепелин и самолет. Както виждаме на снимката, летателното средство наречено “Plimp”, притежава типичното за самолет крило (макар и малко), както и пълноценно опашно оперение. Всичко това обаче се допълва от твърд „балон“ пълен хелий, както и от два електромотора с променлив вектор на тягата.

Идеята е проста: нито само балонът с хелий, нито само крилото са достатъчни за да държат във въздуха Plimp. Те обаче се допълват от двигателите. При излитане от място, подобно на хеликоптер, тягата на електромоторите се насочва вертикално надолу и така тя допълва подемната сила на хелиевия балон.

Веднъж във въздуха обаче, тягата на електромоторите постепенно се завърта от вертикална към хоризонтална, като също така постепенно част подемната сила на машината се поема от крилото. По този начин, в хоризонтален полет летателното средство ще може да развива 150 км/ч и ще има автономия от цели 2000 км с полезен товар около 1000 кг.

Интересна и определено атрактивна „подробност“ е, че при пълен отказ и на двата електромотора, летателното средство е в състояние да се приземи безопасно и почти на място.