Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Аерофлот направи мегапоръчка за цели 323 „родни“ самолета

На среща между главния изпълнителен директор на Аерофлот Сергей Александровски и лично президентът на Русия Владимир Путин беше обявен план, в който Аерофлот ще поръча от „родни“ (разбирай руски) производители, цели 232 нови пътнически самолета.

В разпространеното по случая комюнике не са споменати никакви срокове за изпълнение на поръчката и доставките на новите машини, но и Путин и Александровски заявиха, че „досега не е имало такава поръчка“ в цялата история на руската авиация.

Мегапоръчката, или поне планът за такава поръчка, включва 73 самолета Сухой Суперджет 100, 210 самолета Иркут MC-21 и 40 самолета Туполев Ту-214. Разбира се, тази поръчка е част от „главния приоритет“ на Аерофлот – преходът от самолети чуждестранно производство (предимно Boeing и Airbus) към самолети от местно производство.

В помпозно изявление Александровски призна, че „значителната“ поръчка също ще изисква „допълнителни ресурси“ от авиокомпанията, като ще бъдат наети най-малко 3500 пилоти и ще бъдат изградени допълнителни осем полетни симулатора за новите типове машини.

Съвсем очаквано обаче, Александровски пропусна да спомене „дребните детайли“ че например руските двигатели ПД-8, предназначени да заменят западните двигатели на Сухой Суперджет, са все още в ранен етап от разработката, и не се очаква те да бъдат готови за комерсиална експлоатация преди 2025 г.

Почти същото важи и за средномагистралния Иркут МС-21, чийто руски варианти на западните двигатели „Pratt & Whitney PW1000G“, руските „Авиадвигатель ПД-40“, също все още са в период на изпитания. В изявлението си Александровски не спомена и че при всички цитирани модели все още стои въпросът с цялостното заместване на западното радионавигационно оборудване с такова, използващо единствено руски компоненти.

Според Ростек, компанията-майка на Обединената авиостроителна корпорация (UAC), Русия планира да произведе над 110 нови руски пътнически самолета до 2025 г. и над 500 до 2030 г.

Дали зад тези цифри стоят реални перспективи или това е предимно политическо говорене, предстои да разберем от близкото бъдеще.