Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Сухой Суперджет вероятно скоро ще спре полети

След като преди дни базираната в Иркутск авиокомпания IrAero предупреди местните власти, че може скоро да прекрати полетите с руския Сухой Суперджет 100, ръководствата на още три руски авиокомпании изразиха подобни опасения, като една от тях твърди, че ще бъде принудена да спре използването на тази самолет най-късно през есента на 2022 г.

Причината е, че руско-френският джойнт венчър между френската фирма Snecma (Safran) и руската компания НПО Сатурн, производители на двигателите SaM146 на Сухой Суперджет 100, се оттегля от операции в Русия. В резултат на това е прекратено не само производството на нови двигатели, но и поддръжката на действащите, както и доставката на резервни части за тях.

Да припомним, че в резултат на международните санкции към Русия, самолетите руско производство останаха като единствена възможност машини с руска регистрация да летят извън територията на Русия, защото единствено те не биха били застрашени от блокиране в резултат на нарушените лизингови договори при флотите от руски Ербъси, Боинги и Ембраери.

След като старите съветски Ту-134 и Ту-154 бяха напълно изведени от гражданска експлоатация, единствените използваеми самолети руско производство станаха основно три модела: Сухой Суперджет 100, от които руските авиокомпании разполагат с около 150 машини, известните с аварийността си Ту-204/214, от които обаче по-малко от 10 машини са в гражданска експлоатация, и флагмана на руската авиация Ил-96-300, от който всичките десет машини се стопанисват от правителствения отряд на Русия, и нито една бройка не е в гражданска експлоатация.

Така, Сухой Суперджет 100 всъщност се оказва единственият модел руски самолет с достатъчно голям брой машини в експлоатация, който да позволи руски авиокомпании по някакъв начин да летят извън територията на Русия. Това обаче явно няма как да продължи дълго.

Оказва се, че въпреки решението на руското правителство да експроприира активите на напусналите Русия чужди компании, това всъщност не решава проблема с двигателите на Суперджет, защото както производството на нови двигатели, така и поддръжката на действащите, са свързани с вноса на компоненти и резервни части, който остава блокиран от санкциите.

Русия отдавна опитва да замести по същество вносните двигатели на Суперджет с изцяло руската разработка „Авиадвигатель ПД-8“, която обаче е в ранен етап на развитие и е далеч от фазата на комерсиална експлоатация.