Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Администрацията на Тръмп се договори с Boeing за два нови Air Force 1

Емблематичният „летящ Бял Дом“, машината с позивна №1 в Щатските ВВС, легендарният „Air Force One“ вероятно скоро ще се сдобие с нова версия.

След като още преди избирането си Тръмп критикува в Туитър администрацията за прекомерно високите разходи, свързани с тези машини, от Boeing явно са се съгласили да намалят поне малко цената за разработки на нови машини, като от предишните 4 милиарда долара, сега цената е паднала „само“ до 3,9 милиарда … 🙂

Нека припомним, че сегашните два Боинга „Air Force One“ са в експлоатация още от 1990 г. и са от доста морално поостарялата серия Boeing 747-200B. Новите две президентски машини ще са от последните версии на модела 747 – Boeing 747-8, известни с военната си идентификация VC-25B.

Всъщност цената на базовата версия на една такава машина е около 400 милиона долара, като за две машини цената би трябвало да е около 800 милиона, а не 3,9 милиарда. „Air Force One“ обаче е нещо много повече от базовите версии на конкретните самолети.

Освен специалното луксозно обзавеждане, президентските машини разполагат с ред допълнителни системи за сигурност, като възможност за зареждане във въздуха, електронна противоракетна защита, специално проектирани за целта двигатели с увеличена мощност, без да забравяме и онези части от оборудването, които са държани в строга тайна и за които малко хора по света знаят.