Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ще има ли „второ издание“ на Ан-225 Мрия?

Надали има изкушен от авиацията човек, на когото да не е известен шестмоторния гигант Ан-225 Мрия, който и до този момент е най-големият и тежкотоварен самолет в света, с товароносимост от 275 тона и размах на крилото 88.4 метра.

Всъщност, за да бъдем коректни, авиационната история познава и два по-големи самолета от Мрия.

Единият е осем-моторното творение на Хауърд Хюз Hughes H-4 Hercules, чието крило е с разпереност 97.8 метра, но за съжаление това огромно дървено чудовище е полетяло само веднъж, и оттогава почива в музея „Evergreen Aviation & Space Museum“.

Вторият самолет, надвишаващ размерите на Ан-225, отново е американски и това е ползваният за въздушни стартове на космически кораби двукорпусен Stratolaunch, чиято разпереност достига 117 метра.

И в двата случая обаче е ясно, че Ан-225 понастоящем няма пряк конкурент в специалността си – превоз по въздуха на тежки и обемисти товари, тежащи до цели 275 тона.

Да припомним, че Мрия е проектиран в края на 80-те години на XX век с основна цел да пренася съветската космическа совалка Буран, и прави своя първи тестов полет през 1988.

Впоследствие обаче проектът е изоставен поради липса на финансиране и спиране на програмата Буран. След дълги години престой на земята, самолетът е основно реконструиран и през 2001 г. извършва своя повторен „първи“ полет. Оттогава той се експлоатира от украинската компания „Авиолинии Антонов“ за изпълнение на уникални поръчки за въздушен превоз на свърхтежки и извънгабаритни товари.

Макар Ан-225 Мрия засега да съществува в един единствен екземпляр с регистрация UR-82060, всеизвестно е че съществува и още един, недовършен екземпляр на гигантската машина, чието изграждане беше спряно поради липса на финансиране, а и на достатъчно търсене за такъв тип наистина уникални услуги.

Наскоро обаче Юрий Хусиев, изпълнителен директор на украинската държавна фирма УкрОборонПром, чиято дъщерна фирма е „Авиолинии Антонов“, е заявил че украинската страна търси външни инвеститори за довършване изграждането на втората машина Ан-225 Мрия.

От своя страна пък, генералният директор на „Авиолинии Антонов“ Сергей Бишков е добавил „Имаме самолет, но нямаме двигатели и авионика“, което очевидно дава информация в каква насока ще бъдат търсени чуждестранните инвеститори.

Както всяко подобно начинание обаче, евентуалното довършване на втората машина Ан-225 ще бъде изцяло зависимо от съществуващото търсене на подобен род услуги на световния пазар.

Макар наскоро единственият летящ Ан-225 Мрия да беше използван за превозване на медицинско оборудване и консумативи във връзка с пандемията от Ковид-19, данните от flightradar.com сочат, че през последните три месеца Мрията с регистрация UR-82060 всъщност не се е отделяла от земята.Споделете в ...