Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Защо новите Ербъси носят „черни очила“?

Една от отличителните черти на почти всички нови модели на концерна Airbus, започващи от новия флагман Airbus A350, е черният, приличащ на слънчеви очила „ореол“ около остъкляването на пилотската кабина.

Някои „зевзеци“ дори нарекоха този дизайн „Рей-Бан кабина“, напомняйки за известната фирма производител на луксозни слънчеви очила „Ray-Ban“.

Освен A350, с такава „декорация“ на пилотската кабина разполагат и всички варианти от серията A330neo, както и нашумелите напоследък A321LR и A321XLR.

Макар да изглеждат „доста секси“ обаче, оказва се че тези „очила“ на пилотската кабина далеч нямат единствено декоративна роля!

Както е известно, стъклата на пилотската кабина са подложени на изключително сериозни както термични, така и физически натоварвания. Освен натоварванията, които тези челни стъкла изпитват в полет от аеродинамичния напор на въздушната струя, често за борени минути самолетите снижават от височини, на които температурите са от порядъка на -50 градуса, до летища, на които през лятото температурите надвишават 35 – 40 градуса по Целзий.

Именно заради тежките условия, на които трябва да устояват, стъклата на пилотските кабини на почти всички модели на Boeing и по-старите модели на Airbus са напълно плоски. Това е обяснимо – плоско стъкло с необходимата якост се произвежда по-лесно, и при него има по-малко рискове от появата на вътрешни структурни напрежения.

Както се вижда от долната снимка, конструкторите бяха принудени да променят формите на фюзелажа около пилотската кабина, за да могат да бъдат монтирани плоските стъкла.

Напълно плоските стъкла при Boeing 737

Напълно плоските стъкла при Boeing 737

Стъклата на пилотската кабина на новите Airbus и някои на Boeing (като 787 Dreamliner) обаче вече са извити и строго следват аеродинамичните форми на фюзелажа. Това има ред аеродинамични преимущества, но производството на извити стъкла с необходимата якост се оказват трудно технологично решение.

И тук идват на помощ черните „очила“ в стил „Рей-Бан“ около пилотската кабина. Черното покритие, обграждащо всички стъкла на пилотската кабина, просто изравнява термичните условия, в които работят стъклата, като по този начин се намалява вероятността от поява на вътрешни напрежения в тези изключително отговорни елементи от всеки самолет.