Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Фирма предлага „седалки за правостоящи“ в самолет

Италианска фирма, производител на седалки за пътнически самолети, стана обект на много подигравки в социалните мрежи, след като представи свой проект за „седалки за правостоящи“.

Това изобщо не е шега. На тазгодишното изложение за авиационно оборудване в Хамбург, италианската фирма Aviointeriors представи своя проект за седалки „Skyrider 3.0“. Както ясно се вижда от снимките, въпросната „седалка“ представлява комбинация от нещо като велосипедно седло, прикрепено за почти вертикална плоскост, към която с колан е привързан нещастният пътник.

Тази „иновация“ очевидно не е нова за фирмата, защото тя опитва да представи творението си още от 2010 г. Тази година Aviointeriors просто представят поредния (трети) „фейслифт“ на „гениалното“ си изобретение – „Skyrider 3.0“.

За успокоение на потенциално разтревожените наши читатели все пак ще споменем, че въвеждането в самолетите на подобна измишльотина е доста малко вероятно по чисто технически причини:

Конструкцията на повечето самолети, като се започне от огромните A-380 и Boeing 747-8 и се свърши с масовите A-320 и Boeing 737, не позволява инсталирането на седалки с разстояния между точките на прикрепване към пода по-малко от 72 см, а точките на прикрепване при седалките „Skyrider 3.0“ е само 53 см.

По тази причина, и без да се пренебрегва вероятността авиолиниите все пак да не са склонни чак към такава гавра със своите пътници, твърде малко вероятно е предложението на италианската фирма за „Ултра икономична класа“ (ultra-basic economy class) да бъде възприето.

Споделете в ...