Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Задава се нов проблем за Boeing

Вчера от авиокомпанията Singapore Airlines съобщиха, че спират полетите на два от техните най-нови и ултрамодерни Boeing 787-10 – Дриймлайнери от последно поколение. Причината – неочаквано ранно износване в лопатките на основните вентилатори в двигателите.

Това необяснимо ранно износване на лопатките е било открито при рутинна инспекция и е засягало повече от един двигател, поради което е взето решение за спиране от полети и на двете машини.

Засегнатите самолети са оборудвани с двигатели Rolls-Royce Trent 1000 TEN, което е последната версия на известните Trent 1000, за които пък се говореше, че имат проблем с появата на пукнатини и следи от корозия в лопатките, включително и тези в междинните компресори. Тогава FAA и EASA „приземиха“ около 50 машини за подробна инспекция и подмяна на части.

Както е известно, увеличаването както на мощността, така и на диаметрите при турбините и вентилаторите на тези двигатели доведе до невиждани досега натоварвания в лопатките, които вече се произвеждаха от съвсем нови и неизползвани дотогава материали – карбонови композити и титаниеви сплави – за които все още нямаше достатъчно натрупан практически опит.

Singapore Airlines всъщност са първата компания, въвела в експлоатация новите машини Boeing 787-10 преди около година, като авиокомпанията е поръчала цели 49 самолета от този тип, два от които са и спрените от полети машини.

От своя страна Rolls Royce пък съобщиха (цитираме) „Предвиждайки ограничен живот на турбинните лопатки, нашите инженери вече са разработили и тестват техни подобрени версии. Ние работим в тясно сътрудничество със засегнатите ни клиенти и ще предоставим ускорена програма за доставка на усъвършенстваните турбинни лопатки.“

По-нататък производителят на двигателите Rolls Royce допълва, че „съжалява за причинените от това прекъсвания в експлоатацията на самолетите“, но не стават ясни рисковете, на които са били подложени пътниците и екипажите, летели с тези машини.