Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Уволниха шефа на индонезийския национален превозвач заради нелегален превоз на карго

Изпълнителният директор на индонезийския национален превозвач Garuda Airlines беше уволнен, след като митническите власти откриха недекларирано карго в чисто нов Airbus A330-900neo, който пристигна в Джакарта директно от завода в Тулуза.

Въпреки че в документацията за полета било записано че самолетът превозвал 22 човека и никакво карго, митничарите открили в чисто новия самолет 15 броя карго единици, сред които и един чисто нов мотор Harley Davidson Shovelhead (на снимката) и два скъпи велосипеда марка Brompton.

Както по-късно се оказало, по-голямата част от тези товари били предназначени лично за изпълнителния директор на авиокомпанията Густи Ашкара, който просто решил да използва празния полет на новата машина за да пренесе малко „личен багаж“.

Оказало се освен това, че за да заплати скъпите вещи, шефът използвал банкови сметки на компанията, а няколко служители на Garuda опитали да потулят случая, твърдейки че вещите са техни, за което сега вероятно и тях грози съдбата на шефа им.

Густи Ашкара е изпълнителен директор от по-малко от година и само от 2014 насам е петият поред шеф на Garuda. По твърдения на запознати, през неговото управление авиокомпанията е преминала от 179 милиона долара загуба за 2018, към 112 милиона долара печалба само за първите девет месеца на 2019.

Очевидно успешната му работа като изпълнителен директор обаче явно няма да трогне акционерите на компанията и се очаква неговото уволнение да бъде официално потвърдено в близките дни.