Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пътничка приземи самолет, след като пилотът припадна

Миналата събота пътничка на едномоторен турбовитлов самолет Piper Meridian (на снимката) пое управлението, след като 79-годишният пилот изпадна в безсъзнание. Пътничката успяла да приземи едномоторната машина, макар и извън пистата, на известното частно летище Мартас Винярд (Martha’s Vineyard) в щата Масачузетс, САЩ.

И двамата замесени в инцидента са били откарани в близката болница, но жената се оказала невредима и веднага била освободена. Пилотът бил приет в болница в „сериозно животозастрашаващо състояние“. Предполага се сърдечен или мозъчен удар. Самолетът е сериозно повреден.

Властите информираха местните медии, че самолетът е бил на финалната права преди кацане, когато пилотът изпаднал в „неумопемато здравословно състояние“. Според полицията, жената е поела управлението и е управлявала самолета до „твърдото кацане извън пистата, което е довело до отделяне на лявото крило от самолета“.

Самоличността на двамата не се разкрива. Не е известно и дали героичната пътничка някога е преминала летателно обучение.