Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Разследват пилотите на катастрофиралия в Истанбул Боинг 737Пилотска грешка, или по-точно грешно пилотско решение, е засега основната хипотеза относно причината за тежката катастрофа, която на 5 февруари по чудо отне живота само на трима, но рани цели 179 човека на летище Сабиха Гьокчен в Истанбул.

От „Анадолската обществена прокуратура“ (Anatolian Public Prosecutor’s Office) съобщиха, че пилотите ще бъдат разследвани и вероятно обвинени за „престъпна небрежност, довела до смърт и телесни повреди на повече от едно лице“.

До момента известното по случая е, че преди злополучния опит за кацане, пилотите са получили по радиото информация за тежките метеорологични условия на летището, както и че два самолета преди тях са отменили кацането си заради тежката метео обстановка.

Въпреки това, пилотите решават да предприемат кацане, при гръбен вятър със скорост 35 км/ч и пориви до около 50 км/ч. По тази причина, а вероятно и поради недобър разчет, самолетът за първи път опира в пистата почти два километра след прага ѝ (първият допир е на 1950 метра от началото на пистата).

Според разследващите, при тези обстоятелства, и предвид факта че освен това пистата е била мокра и хлъзгава, пилотите просто е нямало как да спрат машината преди нейния край и е трябвало да вземат решение за преминаване на втори кръг или отмяна на кацането и насочване към резервно летище.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Стойка от колесника на Boeing 757 поддаде при кацане

Пътнически Airbus A320 направи аварийно кацане за да избегне ракетен огън

Тежка авиокатастрофа до Истанбул по чудо се размина само с една жертва

Затвори