Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Супер циклон днес може да подобри скоростни рекорди в авиацията

Супер циклонът Кийра (Ciara), който се очаква днес да удари Британските острови, може да доведе до подобряване на световния рекорд за скорост при пресичане на Атлантическия океан с дозвуков самолет.

Формиращата се над Гренландия супер буря се очаква днес да донесе във Великобритания приземни ветрове със скорост от над 130 км/ч, но по-важни за авиацията са ветровете във височина. На височина от 30 000 фута (близо 10 000 метра) се очаква ветровете, генерирани от Кийра, да достигнат скорост от над 400 км/ч.

Именно това е възможно да позволи подобряването на световния рекорд за време за пресичане на Атлантическия океан с дозвуков самолет. Този рекорд в момента се държи от полет на Virgin Atlantic със самолет Boeing 787-9 Dreamliner, който през януари 2018 е пресякъл Атлантика за 5 часа и 13 минути, достигайки приземна скорост от 801 мили в час (1290 км/ч)!

Да припомним, че в авиацията са известни два вида скорост – въздушна и приземна (пътна) скорост. Въздушната скорост, която създава и подемната сила на самолета, е скоростта на машината спрямо въздушната маса, в която се движи тя. Приземната (или пътна) скорост, от друга страна, е скоростта на самолета по отношение на земната повърхност. По този начин, за да се получи приземната скорост на самолета, към въздушната скорост се добавя скоростта на вятъра, ако той е попътен, или тя се изважда, ако вятърът е насрещен.

Затова и се очаква някои полети от САЩ към Великобритания днес да се възползват от генерираните от циклона мощни попътни ветрове със скорост от 400 км/ч във височина, и да успеят да пресекат Атлантика за около или дори по-малко от 5 часа. Дали това ще стане, предстои да видим.

Нека поясним обаче, че високоскоростните въздушни течения (т.нар. Jetstream) често са носители и на мощна турбулентност, което може да принуди екипажите по-скоро да избягват навлизането в тези течения.