Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тежка авиокатастрофа до Истанбул по чудо се размина само с една жертва

Вчера на истанбулското летище Сабиха Гьокчен самолет Boeing 737-800 не успя да спре преди края на пистата и се разцепи на три части. За всеобща изненада, въпреки огромното количество пострадали (157 ранени), инцидентът се е разминал само с една жертва, въпреки драматичното състояние на машината, което ясно се вижда на снимката горе.

Самолетът, експлоатиран от нискотарифната компания Pegasus Airlines е пристигал в Истанбул с полет 2193 от Измир. При наближаването до Истанбул обаче, в района се разразява гръмотевична буря и самолетът се налага да изчака във въздуха отслабване на поривите.

Самолетът получава разрешение за кацане на писта 06 в 18:10 ч. местно време, при все още не утихнала буря и вятър от 270 градуса със скорост 40 км/ч и пориви до 55 км/ч. Това на практика значи силен страничен, гръбен вятър.

Диспечерите дори съобщили, че вероятно скоро ще сменят активната писта за излитане и кацане поради силния и менящ посоката си вятър.

При кацането в тези условия на все още активната писта 06, която освен това била и мокра, самолетът не успява да спре преди прага и продължава движението си след края на пистата. В последния момент пилотите успели само да променят посоката за да избегнат удара в металните конструкции от летищното осветление и антените на ILS.

Самолетът се плъзва по склон в края на летището и едва тогава успява да спре, с разцепен на три части фюзелаж.

Според някои източници, при излизането от пистата самолетът все още се е движил със скорост около 100 км/ч.

По неокончателни данни, от намиралите се на борда 177 пътници и 6-членен екипаж, ранените са 179, а един е загинал. Броят на жертвите обаче може да нарасне, защото много от ранените са в тежко състояние.

По последна, достигнала до нас след публикуването на новината информация, жертвите вече са три.