Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Продават на търг един от самолетите на Елвис

Част от историята на рокендрола, чакаща да бъде почистена от праха в пустинята на Ню Мексико, може да бъде ваша следващия месец. Четиримоторният Lockheed 1329 JetStar от 1962 г, принадлежал на Елвис Пресли, е предложен на търг от началото на януари 2023.

Не е ясно дали причина за стартирането на търга точно сега е починалата на 12 януари 2023 единствена дъщеря на Елвис – Лиса-Мари Пресли, или 88-ият рожден ден на „Краля на рока“ на 8 януари 2023, но началната цена от която ще се наддава този път е 260 хиляди долара, въпреки че миналата година същият самолет не успя да намери своя купувач при търг с начална цена от само 100 хиляди долара.

Пресли купува въпросния JetStar – тогава смятан за предпочитан самолет за знаменитости и богати бизнесмени – през 1976 г. за 840 000 долара, или около 4,4 милиона долара в днешни пари.

Самолетът, предоставящ места за девет пътници и трима членове на екипажа, някога е бил с четири двигателя, монтирани в две двойки в задната част на фюзелажа. Машината е имала максимална скорост от 910 км/ч и далечина на полета около 4000 км.

Освен „Краля“ Елвис Пресли, самолетът често е превозвал и неговия мениджър – небезизвестният полковник Том Паркър, както и музикантите, съпровождащи звездата, и кръгът от приятели на Елвис, известни като „Мемфиската мафия“.

Както можете да видите във фотогалерията, въпреки че пилотската кабина е в окаяно състояние, интериорът е с добре запазена дървена ламперия, тапицерия от червено кадифе със златен обков и червен килим. Местата за сядане включват шест плюшени въртящи се кресла и диван.

„Мултимедийният пакет“ на самолета разполага с добре запазени телевизор, аудио-касетофон и революционен за времето си видео плейър (предпоследният фотос от фотогалерията).

Предлаганият на търг Локхийд е само един от самолетите в частния авиационен флот на Пресли. Звездата е притежавала още огромен Convair 880, наречен „Lisa Marie“ на името на дъщеря му, който е бил с позивна Hound Dog 1, както и втори JetStar, с позивна Hound Dog 2. Тези два самолета в момента са изложени в легендарното имение на Пресли „Грейсланд“ в Мемфис, щата Тенеси.

Lockheed представя своя JetStar през 1957 г., същата година, когато Елвис пуска хита си „Jailhouse Rock“. Елвис продава самолета, след като го притежава малко повече от година, и той попада в компания от Саудитска Арабия. В крайна сметка машината е изведена от експлоатация и преместена в Международния въздушен център в Розуел, Ню Мексико, където се съхранява и до днес.

За съжаление, евентуалните купувачи няма да могат просто да запуснат двигателите и да излетят. Двигателите и по-голямата част от оборудването на пилотската кабина липсват, а външният вид на машината е, меко казано, неособено атрактивен. В търга на компанията Mecum се казва, че JetStar ще изисква разглобяване, за да бъде местен.

В пакета от активи, включени в търга за самолета, фигурира и подписан лично от Елвис Пресли документ, свързан с покупката (последният фотос от фотогалерията).

Снимки: Mecum Auctions