Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия иска да си върне продадения на Китай самолетоносач

На 5 януари 2023 лидерът на Руската либерално-демократическа партия Сергей Каргинов е предложил на руското правителство да изкупи обратно съветския самолетоносач, който Украйна преди години продаде на Китай, съобщи РИА Новости. Либерално-демократическата партия е ултранационалистическа партия в Русия, която подкрепя руското нахлуване в Украйна.

Да припомним, че когато бившият Съветски съюз се разпадна, Украйна продаде един недовършен авионосен крайцер от клас „Кузнецов“ на Китай.

Каргинов е казал пред медиите: „Недовършеният самолетоносач Варяг беше предаден на Украйна и след това продаден на Китай, за да го превърнат в казино.“

Да поясним че през 2002, след като Китай получи кораба, който трябваше да стане флагман на флота на СССР, той завърши строителството му, преименува го на „Ляонин“ и го пусна на вода през 2012.

Каргинов е предложил руското правителство да изкупи обратно самолетоносача от Китай и да го въведе в експлоатация под името „Владимир Жириновски“, основател на неговата партия, който почина миналата година. Жириновски беше ултранационалист, който споделяше пренебрежението на Владимир Путин към Украйна и другите бивши съветски страни.

Каргинов е добавил, че „След разпадането на СССР Украйна предпочете да продаде Варяг на цената на няколко бутилки водка или цената на скрап.“

Варяг беше вторият полу-завършен в Украйна кораб от класа „Кузнецов“ преди падането на Съветския съюз. Когато беше продаден на Китай, корабът беше без двигатели и електрическо оборудване.

Китай купи морския съд за 20 милиона долара след четиридневни преговори, по време на които се говори че са били предлагани огромни подкупи. Плащането е извършено близо година по-късно с такса за закъснение от 10 милиона долара, наложена върху договорената сума.

След години на безпокойство и немалко препятствия, свързани с транспортирането му до Китай, ракетоносния крайцер най-накрая пристига на пристанището Далиан в провинция
Ляонин през март 2002 г. Той е поставен в сух док за да се даде възможност за цялостна операция по обновяване, която включвала цялостно пясъкоструйно отстраняване на натрупаната ръжда, инсталиране на електрооборудване, както и монтиране на нови двигатели и въоръжение.

Самолетоносачът най-накрая е пуснат на вода през 2012 г. и днес е една от опорите на военноморските сили на Китай.

Всички специалисти са на мнение, че вероятността Китай да се съгласи да продаде Ляонин обратно на Русия клони към нула.

Снимка: Уикимедия