Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полет бе отменен, след като пътник забеляза липсващи болтове от крилото

Миналата седмица полет на Virgin Atlantic от Манчестър за Ню Йорк беше отменен само няколко минути преди излитане, след като разтревожен пътник сигнализира, че е забелязал няколко липсващи болта от крилото на самолета …

41-годишният британец Фил Харди бил на борда на полет VS127 на летище Манчестър в Обединеното кралство на 15 януари когато, по време на инструктажа за безопасност за пътниците, забелязва четири липсващи болта от крилото и решава да предупреди кабинния екипаж.

„Аз съм чест пътник, но моята партньорка не хареса информацията за липсващите болтове и започна да се паникьосва“, казал Харди пред агенция Kennedy News за момента, в който забелязал липсващите крепежни елементи.

„Мислех, че е най-добре да го спомена на стюардесите, за да съм в безопасност.“

Техници били незабавно извикани да извършат нужните проверки на самолета Airbus A330 преди планираното му излитане към международното летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк. С помощта на специална вишка, техниците поставили на мястото им липсващите болтове.

В снимка, заснета от Харди (горе), се вижда как един от инженерите да се качва на крилото на самолета и използва отвертка, за да постави на мястото им липсващите крепежни елементи.

Полетът в крайна сметка е бил отменен, „за да се осигури време за предпазни допълнителни инженерни проверки за поддръжка, което даде на екипа максимално време да завърши инспекциите си“, заявил представител на Virgin Atlantic.

И Virgin Atlantic, и Airbus по-късно подчертаха, че липсващите болтове нямали отношение към безопасността на полета.

Нийл Фърт, главен инженер в Airbus за моделите A330, поясни че засегнатият панел била вторична структура, използвана единствено за подобряване на аеродинамиката на самолета.

Снимки: Фил Харди / Kennedy News