Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китайски изтребител за малко не се сблъска с американски B-52

Китайски пилот на изтребител почти се сблъска с американски бомбардировач B-52 над Южнокитайско море по време на нощно прехващане във вторник, според Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

Китайският пилот „демонстрира неумело пилотиране“ на своя изтребител Shenyang J-11, приближавайки се само на 10 фута (3 метра) от бомбардировача B-52 „с неконтролирано висока скорост“, излагайки двата самолета на опасност от сблъсък, според американски служители.

Да припомним, че изтребителят Shenyang J-11 е китайски вариант на руския Су-27, на въоръжение във ВВС на КНР от 1998.

„Прехващането е извършено през нощта, с ограничена видимост, по начин, който противоречи на международните правила и норми за въздушна безопасност“, се казва в съобщение за пресата от Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

„Загрижени сме, че този пилот не е знаел колко близо е бил до причиняването на сблъсък“, се казва в съобщението.

Миналата седмица Пентагонът публикува видеоклипове и описания на 15 скорошни случая на това, което нарече „принудително и рисково оперативно поведение“ от Китайската народноосвободителна армия срещу американски самолети.

Нито един от 15-те случая на „рисковано и принудително“ поведение на пилоти от КНР обаче не включва прехващане на бомбардировач, което прави от последния случай опасен прецедент.

Източник: abcnews
Снимка: Wikimedia