Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолетът на Меркел отново пострада

През последните месеци изглежда се нагледахме на неприятности, които една след друга спохождат самолетите на германското правителство. Последният такъв инцидент се случи на 13 май, когато микробус се блъсна в правителствения самолет, с който току-що беше кацнала Ангела Меркел.

Инцидентът е станал на летището в Дортмунд, където служителка от летищния персонал и привърженичка на Меркел решила да спре за малко микробуса който управлявала, за да снима канцлерката, която току-що била кацнала на летището. В бързината обаче жената забравила да изтегли ръчната спирачка и бусът Рено не след дълго потеглил празен, право към правителствения Borbardier Global 5000 с регистрация 14+02 и надпис Bundesrepublik Deutschland.

За съжаление, разстоянието и наклонът били достатъчни за да може бусът да набере достатъчно инерция и при сблъсъка сериозно да повреди носовата част на самолета.

В резултат на инцидента германският канцлер се наложило да промени програмата на визитата си и да се прибере в Берлин със специално изпратен за целта хеликоптер.

Да припомним, че през април германският правителствен Airbus A-340 с име Конрад Аденауер получи повреда при кацане в Ню Йорк и се наложи да бъде заменен, а по-рано, през февруари, външният министър на Германия Хейко Маас беше временно блокиран в Мали, когато същият самолет получи повреда, отново при кацане.

По подобни причини федералният президент Франц-Валтер Щайнмайер пък през януари беше принуден на удължи посещението си в Етиопия поради повреда в хидравликата на правителствения самолет.