Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха четирима оцелели от катастрофата на руски бизнес джет в Афганистан

Както беше съобщено по-рано в медиите, на 20 януари бизнес самолет Falcon-10 с руска регистрация се разби в планините на Афганистан, близо до границата с Таджикистан.

Самолетът е бил в полет за медицински транспорт от Гая, Индия, до Москва през узбекската столица Ташкент. На борда, освен четиричленния екипаж и медицински екип, са били руският бизнесмен Анатолий Евсюков и съпругата му Анна, която получила тежко заболяване и била поставена на вентилатор, докато двамата били на почивка в Тайланд.

Самолетът е бил с руска регистрация RA-09011 и е бил собственост на спортна компания Атлетик Груп и частно лице, уточни Росавиация.

Първоначалната информация, разпространена от информационните агенции, беше че катастрофата е в резултат на отказ на двата двигателя, а оцелели от катастрофата по всяка вероятност няма.

Впоследствие обаче руският авиационен регулатор Росавиация, позовавайки се на руското посолство в Афганистан, заяви, че местните екипи за търсене и спасяване са локализирали самолета, а от общо шестимата на борда четирима са оцелели с различни наранявания. Съдбата на останалите двама все още остава неизвестна и „се изяснява“, според изявлението.

В социалната мрежа Телеграм се появи информация, че всъщност едновременният „отказ“ на двата двигателя е бил в резултат на свършило гориво заради неправилни изчисления при последното презареждане. Така, пилотите вероятно са направили опит за принудително кацане в планините на Афганистан, което не е протекло по план и е довело до тежкия инцидент.

Снимка: Pedro Aragao / Wikimedia Commons (снимката е само илюстративна за типа самолет)