Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Пилот успя да се добере до летището с прерязано крилоВсъщност инцидентът е станал преди около година, но едва сега NTSB (Съветът за транспортна безопасност на САЩ) публикува доклада си по случая. Според нас случката е любопитна и заслужава да я споделим.

В края на декември 2018 пилот на Cessna 172M с регистрация N254RA извършвал инспекционен полет над петролопровод в Тексас. Полетът бил на малка височина, а пилотът, който бил сам на борда, бил зает с оглеждането на петролопровода.

Забелязвайки нередност по тръбите, пилотът решил да запише видяното в тефтера си и за миг отклонил внимание от полета.

В този момент обаче Cessna-та се разтресла и рязко се наклонила наляво. Пилотът реагирал бързо и успял да си възвърне контрола, но с изненада установил, че голяма част от лявото му полукрило, включително цялата механизация по изходящия ръб липсвала.

Както се разбрало по-късно, самолетът закачил стоманено въже, поддържащо висока радиорелейна кула. Пилотът веднага информирал диспечерите и се насочил към най-близкото летище, което обаче отстояло на над 16 километра от мястото на инцидента, а от лявото полукрило на самолета липсвало парче от близо метър и половина, заедно с практически цялата механизация на крилото (както се вижда на снимката).

За щастие, не само уменията на пилота, но и доказаната надеждност на Cessna 172 си казали думата, защото пилотът успял да се добере до летището и да кацне без повече инциденти.

В показанията си пилотът признал, че не е видял кабела, а NTSB препоръчали такива инспекционни полети да се извършват от поне двама души. Тук вече изненади няма 🙂

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!Повече в Новини
Самолет Ан-12 от ВВС на Судан се разби малко след излитане

Сухой доставиха на Аерофлот първите пет от общо 100 договорени Superjet 100

Полет на Air Asia извърши принудително кацане заради самозапалила се батерия

Затвори