Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Отново сблъсък във въздуха, и отново без жертви!

Преди още да са затихнали дискусиите около сблъсъка във въздуха отпреди седмица на два самолета над летището в Денвър, миналият понеделник (17 май) други два самолета се сблъскаха в полет, в близост до военноморската база Кингвил в Тексас.

В инцидента са участвали два двуместни учебно тренировъчни изтребителя T-45A Goshawk (като тези от снимката) от 22-ра учебна ескадрила на военноморските сили на САЩ.

Двата самолета са изпълнявали задачи при полет в двойка от учебно-тренировъчния си план когато, по неизяснени засега причини, се сблъскали във въздуха.

Единият от двата самолета е успял да долети до базата и е кацнал успешно, а двамата на борда на другия изтребител се наложило да катапултират и също са се приземили успешно, преди самолетът им да се разбие. Единият пилот е без драскотина, а другият – само с леки наранявания.

Любопитно е че друг инцидент, подобен на този от Денвър, се случил дни преди това, на 14 май 2021. Случайни очевидци от земята забелязали в небето малък самолет Cirrus SR-22, чийто двигател изведнъж заглъхнал, самолетът започнал да губи височина, след което свидетелите видели отварянето на спасителната парашутна система.

Хората на земята веднага се обадили на дежурния телефон (за САЩ) 911 и съобщили за точното място на инцидента. Пристигналите спасителни екипи открили малкия самолет оплетен в клоните на високо дърво, висящ на около 20 метра над земята.

Били нужни цели пет часа да за успеят да свалят от дървото пилота и двамата пътници в самолета, но никой от тях не бил дори и леко ранен.

И двата случая само още веднъж доказват значението на спасителните системи в авиацията, независимо дали са катапулти или спасителни парашутни системи.

Снимка: US Navy