Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Създадоха ново, много по-здраво и ефективно Stealth покритие

Едни от най-ценените днешни изтребители и бомбардировачи са задължително със Stealth характеристики, а най-важната роля за тези характеристики се пада на тяхното специално, поглъщащо радарните лъчи покритие.

Независимо от отклоняващите радарните лъчи форми на тези самолети, основната заслуга за Stealth характеристиките им се пада именно на специалното покритие, което поглъща между 70 и 80% от енергията на радарния лъч. Това значи, че едно нарушено антирадарно покритие би могло да намали Stealth характеристиките на един изтребител или бомбардировач с до 80%, а това е наистина много сериозно!

Тези поглъщащи радарната енергия покрития обаче имат ред недостатъци. Това най-често са покрития от полимери които, освен че са доста скъпи, са и изключително чувствителни и крехки.

Те лесно се увреждат от влага и соли, а механично въздействие с абразиви може буквално да ги свали от фюзелажите.

Допълнително, тези полимерни покрития са изключително чувствителни на високи температури и могат напълно да се разпаднат при температури, близки до 250° C. Както е известно обаче, в резултат от триенето и компресирането на въздушния поток при свръхзвукови скорости, определени части от фюзелажите на Stealth самолетите лесно биха могли да достигнат такива температури.

Екип от учени в САЩ изглежда са на път да намерят алтернатива на тези полимерни покрития която, освен по-здрава и издържлива, е и по-евтина. Става дума за изцяло ново, специално разработено за целта керамично покритие.

Характеристиките на новия материал са наистина впечатляващи: освен че поглъщащата му способност е още по-висока – поглъща близо 90% от енергията на радара, покритието притежава характерната твърдост на керамиката и издържа температури до 1800° C.

Допълнителен коз на новия материал е и по-лесното му нанасяне. За разлика от полимерните покрития, за чието нанасяне са нужни специални машини и инструменти, новото керамично покритие първоначално е в течна форма, която се постига с помощта на специален химически прекурсор. След нанасяне на покритието във формата на обикновен спрей, прекурсорът влиза в контакт с въздуха и превръща нанесената течност в твърд керамичен слой.

Засега новият материал е във фаза на финални лабораторни изпитания, след което ще се пристъпи към реални тестове върху самолети.

Снимка: Tim Felce / Wikipedia