Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Окончателно: ще разглобяват кацналия в полето Ербъс за резервни части

След драматичното аварийно кацане с Airbus A320 на Ural Airlines в открито поле на 12 септември 2023 в Сибир поради изчерпване на горивото, авиокомпанията се надяваше да излети направо от полето, когато земята замръзне.

След разговори със застрахователите и извършване на оценки на риска обаче, беше решено че самолетът ще бъде разглобен на място за резервни части.

Да припомним, че злополучният самолет със 159 пътници и 6 души екипаж беше на път от Сочи за Омск когато, докато наближава Омск, екипажът получава аларма, че има сериозен теч на хидравлична течност в една от системите.

Пилотите тогава изоставят подхода си към Омск и се насочват резервното летище в Новосибирск, което разполага с по-дълга писта – с дължина 3000 м.

Тогава екипажът се опитва да прибере колесника, но поради загуба на хидравлична течност той остава спуснат и заключен, причинявайки огромно въздушно съпротивление на самолета и повишен разход на гориво.

В крайна сметка горивото в самолета достигна критично ниско ниво, докато той все още е на разстояние от над 185 км летището в Новосибирск, което принуждава екипажа да направи въпросното принудително кацане в полето.

За щастие, след успешното кацане в полето, всички пътници и екипажът успяват да напуснат самолета без наранявания.

Вместо да бъдат поздравени за успешното аварийно кацане в полето обаче, по-късно пилотите са били принуждавани за подадат оставка.