Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Някои по-малко известни факти за реактивните двигатели

Реактивните авиационни двигатели се използват и в други отрасли

Технологията на реактивните двигатели, използвана в съвременните самолети, се прилага и за много индустриални приложния, включително производството на електроенергия или задвижване на кораби. Много промишлени газови турбини имат своите авиационни производни, които служат като двигатели на самолети, и обратно. Така например, двигателят General Electric CF6-80C2, който задвижва Boeing 747 и Lockheed Martin C-5M Galaxy, има индустриална версия, наречена LM6000.

И двата типа двигатели са сходни по функционалност, а за някои модули дори номерата на частите са идентични. Характерно е обаче, че авиационните варианти имат много по-кратък цикъл между проверките. Типичният авиационен двигател има средно време на цикъл между 7 и 12 часа, докато индустриалните деривати на същите двигатели обикновено работят хиляди часове на един цикъл.

Реактивните двигатели са изключително скъпи

Реактивните двигатели са скъпи поради използването на високо термоустойчиви материали. Само една такава част от реактивен двигател може да струва до 2 милиона долара, а целите реактивни двигатели могат да струват между 5 и 50 милиона долара, в зависимост от размера и производителността.

Използването на специални материали и изискването за детайлно тестване определят цената на реактивния двигател. Частите трябва да бъдат произведени с най-висока здравина, устойчивост и прецизност.

Външната температура може значително да повлияе на работата на двигателя

Почти всички реактивни двигатели са ограничени от максималната температура, която могат да постигнат по време на работа. Това е свързано с температурата на изходящите газове (EGT), което е температурата на отработените газове, напускащи соплото на турбината.

Основно правило при съвременните реактивни двигатели е, че всяко увеличение на външната температура с 1 градус по Целзий води до приблизително 8 градуса по Целзий увеличение на температурата на изходящите газове. Това обикновено намалява температурния диапазон, в който могат да оперират тези двигатели, защото температурата на изходящите газове винаги е ограничена от температурната устойчивост на материалите в горивните камери и при соплото.

Авиационните двигатели служат не само за задвижване

При повечето съвременни реактивни двигатели въздухът под налягане от двигателите се използва както за поддържане на налягането в херметизираната кабина, така и за климатизацията ѝ и други критични системи като например противообледенителните системи.

Снимка: Rolls-Royce

Споделете в ...